Poradňa Opel GM Dexos 2 5W-30 5 l

Autor: | Vložené: 16.06.2018 000 11:41 | Témy: Poradňa Opel GM Dexos 2 5W-30 5 l

Po kolkých najazdených km doporučuje výrobca výmenu

  • ECO

    ECO

    23. júla 2018 - Najlepšia odpoveď Autor otázky označil túto odpoveď ako najlepšiu.

    Zavisi, ci pre benzinovy alebo naftovy motor. Ak benzinovy, ci je tzv. downsizing t.j. maly objem + turbo + vysoky vykon (najcastejsie 3 valcovy).

    Pre 4-valec benzin (i s turbom) odporucam 10tis. km (max. 12tis. ojedinele) alebo 1 rok, podla toho co nastane skor. Hlavne pri motoroch s priamym vstrekom do hlavy valcov (vela karbonuju spalovaciu komoru, zapekaju sa piestne kruzky a pod.) . Maju oznacenie TSI, FSI, GDI... Atmosfericke (MPI) motory su na tom vyrazne lepsie lebo nevytvaraju tolko karbonu (ale maju mensi krutiaci moment a vykon pre dany objem).

    Pre downsizing 3-valec doporucujem menit uz pri 8tis. km (max 10tis. ojedinele) alebo 1 rok...a ten skrateny interval je koli LSPI javu co vznika ak sa jazdi casto na nizkych otackach a zatazuje sa pri nich motor a hlavne v mestskej prevadzke. Detto co je vyssie uvedene pre motory s priamym vstrekom.

    Dizel 12tis. km (max. 15tis. ojedinele) alebo 1 rok...

    Ak je olej ciry (hlavne u benzinakov, LPG, CNG) neznamena to, ze je este dobry. Sice nemusi mat vela mechanickych necistot ale je chemicky uz vycerpany, o.i. napriklad jeho alkalita (zasada) sa vycerpala a ma uz kyslu povahu (kyselina).

    U dizlov sa tak olej rychlo nezakysluje ale sa zasa zanasa viac sadzami oproti benzinovym motorom, preto ten dlhsi interval o par tis. km. Malo sadzi ma mazaci ucinok ale vela sadzi moze uz obrusovat kovove casti motora, vytvara zhluky, zanasa filter...

    Ak clovek uvazuje mat nove auto na max. 4 roky, tak horeuvedene skoda riesit. To uz bude riesit dalsi kupec. :-(
    Ak chce aby motor dlhodobo bol v dobrej kondicii a dobre pracoval, tak horeuvedene je v sucasnej dobe nutnost bez ohladu na to, ci sa uz pouziva tzv. long life olej, full syntetic a ine marketingove "magicke" oznacenia!

    Asi tolko skratene.

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno (3)
    • Nie (1)
  • www.naauto.sk

    www.naauto.sk

    16. júna 2018

    Dobrý deň,
    výmenu oleje po určitom počte kilometrov neurčuje výrobca oleja, ale výrobca auta. V príručke k autu nájdete doporučený interval výmeny oleja, ktorý sa môže líšiť aj prostredím a podmienkami kde sa používa konkrétny automobil a tak isto nie vždy sú smerodatné len samotné kilometre ale napríklad aj čas. Pokiaľ jazdíte málo kilometrov niektorý výrobcovia odporúčajú vymenu oleja realizovať každým rokom, teda nielen pri najazdení počtu kilometrov.

    • Bola pre vás táto odpoveď užitočná?
    • Áno (1)
    • Nie

Táto otázka už bola uzavretá.

Autor otázky bol spokojný s odpoveďou, preto je otázka uzavretá a nie je možné na ňu reagovať. Ak sa chcete opýtať na niečo iné, položte novú otázku.